Thursday, April 12, 2012

Sugar=Fat

Assalamua'laikum
First of all, i would like to thank for all your supportive words. 
maaf, saya tak reply each of your comments sbb rasa helpless sangat. 
but i want u to know i appreciate and it helps me a lot.hugs uols tight!
To-date, after consolidate and discuss with hubs, boss and family, my operation date will be on 23 May 2012..then mc sebulan (yahooo!)
As of now,saya dah start ok cuma perasan skang nih terlebih2 sensitif plak..sume benda tak kena kt mata saya..sian husband.
harap2 dia maafkan saya

ok..now saya nak share something positive
last night me+hubs watched a discovery program at AFC channel
Tajuk dia kalau tak silap..
THE BIG FAT REALITY

quite interesting
story pasal all these while kita disogokkan dengan mitos yang tak benar
basically dia kate,pakar and doctor nowadays pun not really sure what is the best health food practice 
since now people dah start aware psl kesihatan,so everytime kite nk beli any food kite akan cek the ingredients first
otak kita akan automatically reject if yang content banyak lemak
if ikut logik..yes..betul..fat (lemak)=gemuk
but it is good fat

when we're focusing too much pada fat,we use another alternative which we think healthy
but unfortunately, that is not the fact
the highest contributor kepada kegemukan now adalah sugar/carb yang ada dlm white rice,white bread,pasta,kentang (just name a fews yg dia sebut dlm tuh)
all these type of foods contains xxx halus (sori...i x ingat name dia)
mcm dekat afrika..diorg kaya dengan minyak sawit and diorg process the oil manually
then masakan diorang mmg base minyak sawit
yg jd issue di afrika adalah they are not balance
they have minyak sawit,but zat2 lain diorang takde

it's really good info
yes..i know nasi mmg penyumbang besar kepada keberatan badan saya yg amat nih tp buat donno je..tekak melayu la katakan
but smlm dh agree ngan hubs..eat brown rice (matiklamahal) and brown bread
hopefully AFC will repeat the program (usually mcm tuh la kan..hihii)

ok..c later..
daaaa..


2 comments:

  1. salam kenal.i dah follow blog kiut ni.follow i balik ye..tq..;D

    ReplyDelete